Dominic Purcell - Australijski glumac

 

 Njegova karijera je zahvaljujući Zelenoj karti iz Australije nastavljena u Los Anđelesu ali sada na jednom višem nivou...među Hollywoodskim zvezdama. Samo nekoliko meseci nakon preseljenja dobija šansu da glumi pored Tom Kruza u Nemogućoj misiji 2. Od tada njegova karijera ide samo uzlaznom putanjom. Rođen je u Engleskoj 1970, od oca Norvežanina i majke Irkinje. Sa samo dve godine njegovi se sele u Australiju. Pre nego sto se otisnuo u glumačke vode, dugo je razmišljao da li je gluma pravi poziv za njega, pre svega zato što dolazi iz radničke porodice.

Nakon prvih lekcija u  Australijskom Teatru za mlade odlučio je da upiše glumu na Akademiji Primenjenih Umetnosti. Prvu veću ulogu imao je u australijskoj seriji "Raw-FM", koja mu je donela slavu na lokalnom nivou. Međutim, 2000. biva izvučen na lutriji za Zelenu kartu i seli se u Los Anđeles.

Iste godine dobija ulogu u Nemogućoj misiji 2. Uloga u ovom filmu pored Tom Kruza, predstavlja odskočnu dasku za Dominica. Uspeva da mnogobrojnim agentima u Holivudu skrene pažnju na se sebe. 2002. dobija glavnu ulogu u Tv seriji John Doe, u kojoj je glumio misterioznog čoveka koji dolazi niotkuda, ima ogromno znanje o različitim stvarima, ali ne zna sopstveni identitet (otud i ime John Doe-ime koje se u koristi u Americi za nepoznatu osobu).

Sledi uloga u filmu Equilibrium(2002) Kurta Wimmera, poznatom ljubiteljima naučne fantastike.

2004. godine igra ulogu Drejka u čuvenom naučno fantastično hororu Blade:Trinity zajedno sa Vesli Snajpsom i Krisom Kristofersonom. Nakon ovoga se vraća na TV i glumi u Foxovoj seriji Prison Break koja je izvanredno prošla i kod kritike i ko
d publike, i koja će sigurno imati i drugu sezonu.

Ovaj nesvakidašnji glumac danas živi i radi u Los Angelesu sa svojom ženom Rebekom i 4 dece.

Linkovi sa više infomacija o Dominicu Purcellu:

http://www.imdb.com/name/nm0700712/
http://www.hollywood.com/celebs/detail/id/1120827
http://www.starswelove.com/hollywood/men/dominic_purcell01.htm
http://www.dominicpurcell.net/

 
Sledeće >