Freddy Adu reprezentativac Amerike

 

Freddy Adu je poznati američki fudbaler ali malo ko zna da je i dobitnik Zelene karte. Zahvaljujući majci Emili koja je bila nosilac prijave, dobio je priliku da se iz Gane preseli u Ameriku i postane sa samo 13 godina milioner. Freddy Adu će na Svetskom Prvenstvu u Nemačkoj biti jedan od najmlađih učesnika. Ovaj fudbalski fenomen iz Gane koga mnogi porede sa Peleom i Ronaldom svoj uspeh duguje majci. Ona je 1997. godine izvučena na Green Card lutriji nakon čega se zajedno sa porodicom preselila u Washington.

U februaru 2003. Freddy dobija američko državljanstvo i već u martu igra svoj prvi internacionalni meč za američku reprezentaciju sa samo 13 godina i time postaje najmlađi američki reprezentativac svih vremena. Brilijantnim startom, 3 gola na prvih 4 utakmica, uspeva da svima skrene pažnju na sebe. Iste godine potpisuje milionski ugovor sa čuvenim svetskim proizvođačem sportske opreme firmom Nike.

Osim velikih kompanija koje mu nude ugovore o sponzorstvu, Freddy postaje meta raznih skauta i lovaca na talente. Dobija ponudu nekoliko velikih evropskih ekipa, između ostalog i od milanskog Intera i holandskog PSV-a, ali on ipak odlučuje da ostane u Americi. (Tačnije, njegova majka Emili odbija ponude iz Evrope smatrajući da je je njen sin previše mlad). Potpisuje šestogodišnji ugovor za D.C. United za koji i danas igra u čuvenoj MLS ligi (Major League Soccer).

"Voleo bih da jednog dana zaigram u Engeskoj za Manchester United ili sličan tim, izuzetno poštujem Sir Alex Ferguson-a" - izjavio je nedavno za BBC.

U međuvremenu trener Gane Ratomir Dujković, ne odustaje od ideje da Adu zaigra za reprezentaciju Gane, koja se takođe kvalifikovala za Svetsko Prvenstvo u Nemačkoj 2006, i nalazi se u istoj grupi sa SAD-om.

"Učiniću sve da Adu zaigra za Crne Zvezde" - izjavio je nekadašnji golman Crvene Zvezde, koji je plasmanom Gane na Svetskom Kupu, na dobrom putu da postane nacionalni heroj Gane.

Sigurni smo da će ovaj fudbalski genije rođen pod srećnom zvezdom doneti pravu odluku šta god da odluči.
Više o Freddy Adu možete pročitati na: 

http://worldsoccer.about.com/cs/soccerstars/a/adustory1.htm
http://en.wikipedia.org/wiki/Freddy_Adu
http://fifaworldcup.yahoo.com/06/en/060120/1/5vj7.html

 
< Prethodno   Sledeće >